Saturday, 23 February 2013

A.M.A.N.A.H

Assalamualikum !!

kaifa haluka??
how are you??
pe kabar ??
hehehe..

ana amat berharap yang antum/antunna sekalian berada dalam keadaan sihat-sihat belaka !
ana pulak macam mana kan??? sihat ke?? sakit ke??
siapalah diri ana di muka bumi sang pencipta yang maha agong ini..
sehinggakan antum sume tau tentang kondisi kesihatan ana sekarang...
betul tak ?? hew3

apa rasanya yang ana ingin kongsikan dalam ruangan slot kali ini..


fikir jangan tak fikir.. jika tidak.. apa gunanya akal yang di kurniakan.. betol tak?? hehe

baiklah..daripada keadaan menjadi semakin buruk...
sampai macam ni..


lebih baik ana beritahunya sekarang.. hehe
kali ini ana berminat untuk "share" cerita tentang AMANAH !!

amanah ini apa??? 
ia merupakan salah satu tanggungan atau tanggungjawab seseorang terhadap sesuatu perkara..
dan ia boleh menjadi bebanan yang tinggi.. jika kita tidak bijak mengawal keadaan..
hehe

macam mana nak kawal keadaan ??
senang sahaja.. perkara paling asas ialah..

SENYUM !!
hahaha

senyum kan dapat mengurangkan sedikit tekanan dalam diri..
ia juga bukan memberi impak positif kepada diri sendiri..
malah ia juga bisa memberi kesan baik terhadap orang sekeliling...
maka.. senyumlah selalu ya !

walaubagaimanapun... sebenar nyer ana nk kongsi ntentang diri ana yang kini sudah bergelar "senior" di sekolah tempat ana menuntut ilmu...
jadi.. banyak pula amanah yang di beri oleh pihak atasan terhadap diri insan yang lemah ini...
hew3

ana tahun ini diberi lebih dari satu tanggungjawab yang memrklukan pelbagai kriteria !!

first : ana memegang jawatan ketua dorm pada tahun ini...dan tugas yang ana rasa paling susah sekarang ialah..menyuruh anak buah melaksanakan tugar harian masing-masing..
bukan apa.. tapi ana memang sukar hendak mengarah orang lain membuat kerja...
huhu..
keadaan katil idaman bagi semua ketua dorm.. kemas dan tegang...huhu

second : ana juga tidak ketinggalan untuk memegang jawatan sebagai pengurusi kelab permainan olahraga... walaupun ana bukan olahragawan sekolah...ana tetap jadi pengerusi... huish~
gambaran diri ku yang kurang aktif dalam sukan ... tetapi perlu menjadi pengerusi kelab olahraga.. hehe
tapi ... mencuba itu tidak salah kan?? hehe

third : ana perlu memegang atau mengetuai satu kumpulan usrah yang mana ana perlu menjadi naqib dalam usrah itu ... dan naqib ini perlu kreatif dalam mengendalikan sesuatu program usrah.. 
dan paling penting.. jangan buat anak usrah itu.. tidur !
huhu

itu sahaja yang ana hendak kongsi pada ruangan kali ini....
sekian 

peace no war n senyum slalu !

Monday, 11 February 2013

SMA !!

Assalamualaikum !!

gye mcm happy jer kn?? tpi hakikat nyer...
hnye tuhan yg tau..

tgah2 malm ni.. tetiber aty ana terdetik nk tgok bolg2 kekwan ana..
ampir sume citer pasl result SMA dye org..
tpi sume mcm sdeyh jer..
sebb knpe?? sebb x dpt memperoleh MUMTAZ !

MUMTAZ 2 ap ??
mumtaz 2 kire mc gred lh..
tpi keseluruhan tau... peratus dye.. 90-100 shjer..
huhu

tpi kt skolh ana yg hebat giler ni... spe yg x dpt mumtaz memg frust menonggeng r ~
mne x nyer... skolh kluster lh kte kn.. pas tu dgn mcm2 program kelas ad..
bukan indoor je tau ..siap dgn outdoor skali tau !!
sebb tu ana n kengkwan kene gak dpt mumtaz...

tpi apakan dye.. ketentuan tu kn milik allah...
memg sukar nk terima suatu ketetapan..
tpi mngkin allah nk uji ana dgn rukun iman yg ke-5..
iaitu beriman pada "qada' n qadar" allah...
sng kater ketentuan Allah lh.. huhu

nk tau x ana dpt brpe?? ana dpat bese2 jer...
x lh smpe mumtaz !! just JAYYID JIDDAN jer...
peratus dye area 75-89.9 jer..
ermm... ni je rezeki ana... hehe

nk tau x knpe ana frust wktu mule2 dpt result??
sebb ana sbnr nyer nk mrse dpt pegang duit biasiswa sndri !!
sebb tu ana target mumtaz.. tpi.. 2 lh.. x dpt mumtaz...
huhuhu

tpi ad satu story yg agk best waktu ary dpt result tu...
citer  nyer mcm ni...

" waktu ana dh nk gerak balik... dh nek keter dh waktu 2.. tetiber terserempk ngan slah satu cousin ana ni..
dye jdik teacher kt skolh tu... tpi nseb bek r dye x ajar ana.. hehe.. nk d jadi kn citer.. dye pown tnye r result ana.. tpi tyme tu ana memg buat muke mcm sdeyh yg teramat r.. smpe dye tnyer pown ana kter secret !! memg tyme tu berlakon abis r.. in the same time.. memg tgh agk sdeyh r tyme tu.. pas tu ana pown trus kn perjalann blik k umah... pas tu.. esok mlm nyer .. ana jmpe dye kt knduri.. n rupe2 nyer.. dye trus ptah blik k skolh tok cek ana nyer result.. ats sebb dye kte mke ana memg mke frust giler.. ana hnye mmpu gelak+senyum lh kn.. mcm bese~ hehe.. pas tu nk cept kn citer.. dye pown pegg biasiswa budak2 n dye kte yg ana pown lyak menerima n mndpt biasiswa... bile ana tau bnde tu.. memg ana trus tahmid k hadrat ilahi.. huhu !! "

tu lh citer nyer... n bile ana ckp dpt jayyid jiddan kt luar dri skolh ana.. dye org kte ok lh tu...
tpi bile msuk pgar skolh tu.. ana dpt rse yg result yg ana dpt tu memg rendh sgt.. huhu

tpi papepown kene redho ngan sgle ketentuan kn??
hehe

papepown..
peace no war n senyum slalu !!

^_^